Welkom in De Quiltwerkplaats!
Blijf op de hoogte

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Website wordt blog

Vanaf nu gebruik ik deze website als blog, zodat je op de hoogte blijft van mijn quiltwerk. 

 

Scrapbag - restjestas

19 maart 2015

Scrapbag - restjestas

Iedere quilt(st)er heeft niet alleen een voorraad stoffen, maar vooral ook een grote verzameling restjes. En waarschijnlijk geldt dat voor alle vormen van handwerken. Ik heb tenminste ook een krat met brei- en haakkatoen, dozen met lintjes, knopen en ritsen en niet te vergeten een heleboel klosjes naaigaren. Omdat mijn zolder onderhand vol raakt en ik me concentreer op het quilten, ben ik begonnen mijn voorraad breigaren en haakkatoen op te maken. Een deel gebruik ik voor het weven, maar de andere restjes probeer ik op te breien. Af en toe haak ik iets, maar breien heeft mijn voorkeur. Laatst zag ik dat verschillende soorten garen in dezelfde kleur groen had en bovendien lag er nog een gebreide lap bij.

Ik wist niet hoeveel ik er precies van kon breien, maar ik ben maar begonnen een rechte lap te breien in ribbels. Af en toe een stukje tricotsteek er tussen als versiering. Al breiende zag ik dat het genoeg was om er een tas van te breien. Om het niet te saai te maken bedenk ik dan ook andere uitdagingen. Bijvoorbeeld dat alles aan elkaar gebreid moet zijn, dus geen naden met een naald dichtstikken. Bij deze tas heb ik het mezelf iets makkelijker gemaakt door de ‘naden’ te haken en niet te breien. Dus boven en onderkant van de lap aan elkaar gehaakt tot een cilinder en dan ook hakend de gebreide lap die ik nog had er als bodem ingezet.

 

 Vervolgens heb ik aan de bovenkant een boordje met gaatjes gebreid, zodat er een koord door kan.

Van restjes stof van een paarsgroene jurk heb ik een voering genaaid. Daarvoor heb ik eerst lukraak resten aan elkaar gezet, zodat ik een rechthoekige lap kreeg. De voering heb ik met de naaimachine in de gebreide tas gestikt.

 

Van de restjes een koord gehaakt. En klaar is de tas!

Ook nadat ik het koord gehaakt had, had ik nog wat garen over. Daar een driehoekje van gehaakt, dit dichtgevouwen en van het allerlaatste draadje nog een koordje. Vandaar het mini-tasje.

In het Engels heet zo’n doos, zak of tas met restjes een ‘scrapbag’ oftewel een restjestas. Dat vind ik wel een toepasselijk naam voor mijn tas gebreid van restjes.