Welkom in De Quiltwerkplaats!
Blijf op de hoogte

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Website wordt blog

Vanaf nu gebruik ik deze website als blog, zodat je op de hoogte blijft van mijn quiltwerk. 

 

Mutsjes breien

Mutsjes breien

20 april 2015

Bij jonge collega’s die de afgelopen jaren kinderen hebben gekregen, heb ik inmiddels een reputatie opgebouwd met mijn gebreide babymutsjes. Zelfgemaakte kraamcadeautjes worden maar weinig meer gegeven blijkbaar, dus mijn gebreide mutsjes worden zeer gewaardeerd.

Het begon zo’n beetje met het aardbeienmutsje, waarvan ik het patroon in Handwerken zonder grenzen had gezien.

 

Daarna heb ik nog een aantal variaties gemaakt. Een blauwe als braam en een druiventros (zonder de stipjes).

  

Het pompoenmutsje hieronder is geheel mijn eigen bedenksel. Over een kinderhoofdje is het mooi rond.

 

Ik hou er van om telkens iets anders te breien, dus ik van restjes katoen heb ik een echt meisjeshoedje gebreid en gehaakt.

 

En voor een mini-jongetjes of meisje is een kabelmutsje ook leuk.

 

De maten verschillen afhankelijk van de dikte van het garen.

Het mutsje hieronder is eenvoudig te breien. Het is in tricotstreek gebreid. Het gemêleerde garen geeft een leuk effect.


De hoofdomtrek is 42 cm en de hoogte van onderrand boord tot kruin is 19 cm. Het is gebreid met acryl garen en naald 3. Ik gebruik bamboe (sokken) naaldjes en brei rond.

Zet 96 steken op en verdeel deze over vier naalden. Met de vijfde naald brei je rond. Brei 6 toeren boordsteek: 2 recht, 2 averecht. Brei daarna 30 toeren recht. Ga dan minderen: minder in een toer verdeeld 6 steken door twee steken recht samen te breien. Brei een toer recht. Herhaal deze twee toeren tot er zes steken over zijn. Haal dan een draad door de zes steken en trek de draad aan. Hecht de draad aan de achterzijde af.


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld